Wat is OverKop Mechelen?

Overkop Mechelen hoekstenen

11/09/2021

OverKop Mechelen is een ontmoetingsplaats voor en door jongeren, waar je een warm onthaal en luisterend oor vindt; tot rust kan komen of eigen activiteiten kan uitproberen. Iedereen is welkom!

 

  1. Ont-moeten

Het Mechels OverKop huis is een plek om te ont-moeten. Niets moet. Je ontdekt vrij wat je zelf wil. Het is een gezellige plek waar ook andere jongeren zijn en waar je wel of niet kan deelnemen aan activiteiten. Op onze instuif is er altijd iemand aanwezig die je wil leren kennen, die naar je wil luisteren en waarmee je kan praten. 

  1. Vrije tijd

OverKop is een plaats waar je kan ontspannen en plezier maken. Het is ook een uitlaatklep om interesses, talenten of nieuwe dingen te ontdekken. Jij en jouw peers hebben bij ons een stem in het vrijetijdsprogramma. Je kan deelnemen aan een activiteit. Je kan ook zelf een atelier op poten zetten: creatief, beweging, muziek... niets is te gek.  OverKop komt ook naar favoriete jongerenplekken in de stad, of misschien wel aan jouw school.

  1. Steun

OverKop is een veilige haven. We brengen steun, hulp en zorg dichter bij jou. OverKop-jongeren en ambassadeurs geven en ontvangen steun aan elkaar door te ontmoeten en te praten. Ook OverKop medewerkers zijn aanwezig. Gedachten, gevoelens en vragen over verschillende dingen die jou bezig houden kunnen een plek krijgen. Samen met jou en jouw peers organiseren we workshops, vorming en hulpverlening. In ons huis zijn er geen wachtlijsten of toelatingsvoorwaarden. Steun is gratis en je hebt zelf de regie over jouw proces.

  1. Groei

Jongeren zijn de mede-eigenaars van OverKop. In onze open jongerenraad krijg je inspraak in de werking en programmatie. Via onze training jongerenambassadeur ‘mentale veerkracht’ leer je als jongere sterk in je schoenen staan, je stem gebruiken en anderen de weg tonen naar OverKop. Doe mee aan een peer support groep, wordt buddy voor iemand of vind bij ons de weg naar een eigen buddy, die jou naast OverKop regelmatig ontmoet. Laat OverKop je niet los? Spreek ons aan en bekijk de kans om vrijwilliger te worden in ons huis.